Együttműködési megállapodás


Kedves Kollégák!

Szerencsésen megjártuk az utunkat. Nem terhelem a címzetteket az egyeztetési fordulók számával, csak a végső változat hazai csapattagjait sorolom fel: Biczák Péter, Bartos Éva, Mader Béla, Csüllögné Bogyó Katalin (CsMKE + KTE), Varga Róbert + jómagam.

Bár Varga Robi révén a hivatalosnál is hivatalosabb vámjegyzékünk is volt (für alle Fälle), a kiszombori-csanádi határállomáson símán és hamar átjutottunk. Csak annyit kérdeztek, hogy hová megyünk, és megelégedtek az óteleki iskola bevallásával.

Temesvár határában várt bennünket a Reconstructio 2005 egyesület képviselője, Sütő-Udvari Magda + két RMDSZ-es fiatal "tanácsnok". Magda azért is hívta oket, hogy aktivisták is legyenek, segítsenek a cipelésben - és lássanak világot.

Óteleken csatlakozott hozzánk Tavaszi Hajnal, az RMKE képviseletét átvállalva a még lábadozó Kiss Jenőtől. (Aki nem ismerné Hajnalt, három hónapja a Bihar Megyei Könyvtár igazgatóhelyetteseként dolgozik nagy elánnal, egyébként a NKÖM Kálóczy-féle pályázatainak egyik üdvöskéje volt). Az iskola igazgatója és tanárainak többsége kedvesen fogadtak. A kb. 600 lelkes falunak jelenleg 40 iskolása van. (Néhány gyereket a Temesvárra a munkaalkalom miatt beköltözött szülők mégis itt járatnak iskolába, a nagyszülők védoszárnyai alatt.) Az alsó tagozatot ketten tanítják, két-két osztály összesen 9-9 fő.

A szép válogatást, a jószagú új könyveket örömmel fogadták. Sajnos, a megérkezésünkkor (két óra éppen elmúlt), már hazamentek a gyerekek, így velük nem találkozhattunk. A létező könyvtár egyszerre községi és iskolai könyvtár. A gyerekkönyvek frissítésére igencsak rászorult a gyűjtemény. Annak idején megkérdeztük őket, hogy mit várnak leginkább, és aszerint történt a vásárlás, közel 145 e Ft értékben.

A könyvekbe beragasztottuk 'Az MKE ajándéka' címkéket és a közvetítés oroszlánrészét vállaló Reconstructio 2005 etikettjét is.

Vittünk alapvető könyvtári nyomtatványokat (nem ismerve az ellátottságot): pl. kölcsönzokartont és tasakot, stb. Bogyó Kata gyakorlati tanácsadásra is felkészült, bár erre ott a helyszínen nem volt szükség mégsem. Viszont a segélyként kapott szépszámú számítógéphez majd tud küldeni nekik tankönyveket. Hajnal is megígérte, hogy a továbbképzési programjaiknál gondol majd erre a kiskönyvtárra is.

Az átadást kötetlenebb beszélgetés követte, kedvesen kínáltak a saját készítésu hideg büfével. Eközben megtudhattuk, melyiküket (és általában a falut) hogyan érintette az árvíz. Az igazgatónoék vályogházát teljesen elmosta a több mint két hónapig a lapályon rekedt, kiöntött Temes. Tényleg elképesztő, hogy a falu határában folydogáló Bega folyócska gátja meg sem rezzent, míg a Temes 20 kilométerről is odaért - mint soha még. Végigsétáltunk a falu néhány utcáján, megszemléltük az állami közbeszerzéssel felépített hajlékokat. A látott kb. 20-25 házból kettő volt a tájba illo, a többit ugyan szintén "megversenyeztetett" cégek építették, de .... tény, hogy van alapjuk, faluk, ablakuk és ajtajuk. Ami előtt már virág nyílott, az már otthonosabban nézett ki.

A falu még alig tért magához. Közösségi események most ezen az őszön kezdenek szerveződni. Ha csak egy kicsit is segíthettünk azzal, hogy jobb kedvük legyen, már nem tettük hiába. S ha arra gondolunk, hogy Ótelek szó szerint nyelvi sziget is, akkor legyünk büszkék arra, hogy a magyarságuk megtartásáért mi is adtunk valamit.

Az út igen hosszú volt, több mint 12 óra oda-vissza Bp-Bp. viszonylatban, Biczák Péteréknek + Szentendre. A társaság viszont kitunő volt, úgyhogy inkább élvezetes volt ez a hosszas együttlét, mint fáradságos.

Gondolom, amint Robi és Péter képei elkészülnek, érdemes lesz a honlapra feltenni a javát.

Mindannyiatoknak üdvözlettel:

Haraszti Kati


Felhívás Ótelek megsegítésére

Képek az óteleki árvízről

Az MKE ajándékkönyvei az óteleki iskola részére

Az ajándékkönyvek átadása


Utolsó frissítés: 2007. január 6.
Vissza a kezdőlapra